Как се избират LED крушки

 Изборът на LED крушки не е лесен... За щастие това не е вярно. Необходима Ви е съвсем малко начална информация, за да успеете в това начинание :) . Преди време трябваше да обмислите по-добре един подобен избор заради обема на инвестицията. Диодните крушки бяха значително по-скъпи, а технологията в началото на развитието си. Днес почти няма друг вид крушки, а може би няма да сгреша, ако кажа, че, ако има, те са останали произведени количества, които може би е по-добре да бъдат рециклирани вместо използвани, но това е друга тема. Хубаво е разбира се да помним, че от осветлението в което и да е помещение до голяма степен зависи колко комфортно ще се чувстваме и колко продуктивни ще бъдем.

Как се избират LED крушки

Тук ще дам едно лично мнение (все пак блогът си е мой :) ). Въпреки, че вече има едно ОГРОМНО разнообразие от модели, форми и какви ли не варианти за осветителни тела,  има някои естествени стъпки в избора ни, които може би е добре да следваме.

1. Помислете за разходите по закупуването.

Както писах по-горе преди 2-3 години една обикновена LED крушка струваше около 10 лв (обикновено над). Сега освен, че значително се подобриха показателите им ефективност и избор на цветна температура, е важно да кажа, че вече се намират добри продукти на цена около 1лв. за брой.

2. Помислете колко енергия използва.

Ако сте ползвали 75W или 100W крушка (масовият случай) и Ви кажат, че ще получите същата светлина от крушка 7W или 9W ще се усъмните вероятно, нали? Повярвайте няма място за съмнение. Това е възможно с LED, а вече започнаха да се появяват варианти с продуктивност от над 150 lm/w, което буквално означава повече светлина от по-малко изразходвана електроенергия.

3. Помислете за поддръжката. 

Какво имам предвид тук. Колкото и да е красиво и добре изглеждащо едно осветително тяло, помислете за консуматива, който използва той. Дали можете сами да го смените, каква е неговата цена. В този ред на мисли от личен опит бих посъветвал всеки да избере класиката - крушка E27 в плафон или полилей.

Като човек, който се интересува от темата, чета доста и ми прави впечатление, че много колеги говорят за "инвестиция". Пак ще се върна на точка 1. При цените, които бяха преди няколко години да, обикновеното закупуване на крушка за дома можеше да се нарича и инвестиция. 

Изборът на светлина при LED крушките е важен и зависи от помещението, където ще се ползва. Накратко: за домашна обстановка - топло или дневно бяло, за работна обстановка дневно или студено бяло. Скоро ще отделя специална тема за влиянието на светлината върху поведението ни и способността ни да се концентрираме. Освен традиционните 3 цветни температури бихте могли да добавите и червено, ако сте по-романтично настроени или... всъщност тук няма ограничение. При смесване на RGB LED могат да се получат всички цветове. За тази цел обикновено в помещението се добавя осветление от светодиодна лента. 

Надявам се, че информацията Ви дава повече кураж и няма да се притеснявате, когато избирате осветлението си. Очаквайте скоро още (силно се надявам, че е интересно) съвети при избора на LED крушки и друго осветление.

Популярни публикации от този блог

Градско LED осветление